Apple uchováva informácie o pohybe vašich iOS zariadení, vy ste s tým ale súhlasili

Internet obleteli správy o tom, že Apple tajne uchováva informácie o pohybe vašich iOS zariadení. Od inštalácie iOS 4 sa v súbore „consolidated.db“ zoskupujú informácie o polohách či už iPhonu, iPodu touch alebo iPadu. V prípade iPhonov sú k tomu zrejme používané informácie z antén mobilných operátorov, iPad (bez 3G) a iPod touch zase ukladajú informácie získané z Wi-Fi sietí. Skôr ako si z toho začneme vytvárať závery je potrebné, aby sme si uvedomili, že spolu s inštalovaním iOS 4, prípadne aktiváciou iOS zariadenia, sme súhlasili aj s licenčnými podmienkami.

iOS ukladá údaje o vašej polohe Práve v nich sa totiž píše, že Apple má právo na pozadí uchovávať informácie o pohybe zariadenia. Následne môže uložené informácie posunúť aj tretím stranám. Po preštudovaní podmienok, s ktorými súhlasil každý, kto používa zariadenie s iOS 4, zistíme aj to, načo Apple tieto informácie archivuje. Ako iste viete, jednou zo služieb ponúkaných Applom je aj reklamná platforma iAd. Práve v nej poskytuje Apple tieto informácie tretím stranám, inzerujúcim cez iAd. Vďaka tomu sa môžu zobrazované reklamy lepšie prispôsobovať cieľovej skupine.

Aj keď okrem Applu a partnerov inzerujúcich cez iAd by sa k informáciám o pohybe vášho zariadenia nemal dostať nikto iný, existuje ďalšie riziko. Súbor „consolidated.db“ je totiž súčasťou každej zálohy, ktorú iTunes vykoná po pripojení zariadenia k počítaču. Ak ju nemáte zašifrovanú, je tento súbor ľahko dostupný. Samozrejme, po kúpe nového iOS zariadenia, na ktorý nahráte vaše súbory zo zálohy, budú prenesené aj informácie o pohybe predošlého zariadenia.

V prípade, že chcete zistiť informácie o pohybe zo zálohy vášho zariadenia, existuje na to aplikácia, ktorá umožňuje „prehrať“ pohyb iOS zariadenia v čase. Jediným spôsobom ako predísť tomu, aby mal ktokoľvek s prístupom k vášmu počítaču prístup aj k informáciám o pohybe iOS zariadenia, je v iTunes zaškrtnúť šifrovanie záloh.

komentárov
  1. wau, tak toto uz je moc, hovorte si kto chce co chce… a ze sme suhlasili s licencnymi podmienkami… ukazte mi jedneho cloveka, co si precita tych 30 stran blabolov pred tym, ako si updatne svoj iphone.

    jedna vec je ista, ked mi prestane fungovat moj 3G, novy iPhone si nekupim. apple ma prave presvedcil.. kupujem android.

    0
    0
  2. peto, android to robi uz dlho btw. Argumentovali tym, ze ked posielaju wifi a GPS!! poziciu bez toho aby si to tom vedel, tak zlepsuju zmapovanie wifin.

    0
    0
  3. Je niekde na stiahnutie ten license agreement? Lebo nikde na zahranicnych weboch sa o tom nepise. Vsade pisu, ze netusia naco Apple zbiera tieto udaje, CDMA verzia to zevraj vobec nerobi, nechce sa mi verit ze by to bolo na ten iAd…

    0
    0
  4. To Peto: a to ked zistis, ze podobne udaje ma o tebe aj tvoj mobilny operator, tak asi zrusis zmluvu aj s mobilnym operatorom a budes bez mobilu a radsej budes pouzivat dymove signaly ako indiani :)))

    0
    0
  5. Ne ze bych o androidu kvuli notifikacim, widgetum a vetsimu displayi neuvazoval, ale s tim ze se das do naruce google, tim si fakt nepomuzes. Ten toho bere jeste o mnoho vic.

    0
    0
  6. Mne je to srdecne jedno… Ked clovek nerobi nic nelegalne, nema sa coho bat. Je mi fuk, ci apple vie, kde som a kde som bol. Akonahle spustim applikaciu, vidim ze sa logne pozicia, uz ci facebook, alebo ked spravim foto, alebo video. Vas operator tiez presne vie, kde ste a nikto to neriesi… Kvantum kamier na uliciach tiez nikomu nevadi… Boooze. Goodle maps tiez nikomu nevadi. Ze dostupny je uz aj tak v dost dobrom rozliseni takmer akykolvek bod na zemi. Ti, co k tomu maju pristup tak Vam mozu odfotit chlp na ruke… Nerobte dramu

    0
    0
  7. Chcel by som sa opytat ci neviete o tom, ci aj Symbian takto spehuje uzivatela. Mam Nokiu E72. Uvazoval som do buducna o iPhone, ale radsej ostanem verny nokii.

    0
    0
  8. Hm, moja otazka znie : no a ? Ked to Apple chce, nech mi zavola,kludne im poviem, kde som vsade bol…Ked to nebude Apple, bude to mobilny operator, ked nie on, tak banka podla platieb/vyberu z bankomatu a podobne…

    0
    0
  9. ked si myslite ze to robi android nech sa paci priamo na strankach google mate zdrojove kody a hor sa hladat ci to robi naozaj…..stastne hladanie

    0
    0
  10. myslim si a suhlasim s uzivatelmi ktorý sem pisali že je vazne zbytocne panikariť. Vsade kam sa pohnete a cokolvek spravite,ked bude niekto chciet tak si to zisti,ci bankomat,ci kamery,ci operator,ci android.
    peto: zobud sa uz nie je 18 storocie ale demokracia. s podmienkami si súhlasil a neviem či z toho miliona si prave vyberu teba a budu ta špehovať :-)

    0
    0
  11. ph, nebud naivny. Na internet mozem zavesit nieco ine ako skompilovat. A krom toho android je tak “otvoreny”, ze 3.0 sa neda stiahnut aj ked uz je na devices a predava sa

    0
    0
  12. Heh odporucam troska pobrowzdat web android robi uplne to iste a este tie data sybnchronizuje aj na svoje servre.(Apple ich uchovava iba v Phone rsp po synchronizacii na PC/MAC). Myslim si ze netreba byt paranoidny :)

    0
    0
  13. vie niekto ako mozem ten subor precitat? bolo by dobre zistit kde vsade som za poslednu dobu bol :) ak by bolo mozne na mape zobrazit :)

    0
    0
  14. No vidite doteraz ste to nevedeli a stalo sa vam nieco? Nič. Je mi to jedno či vie kde som bol. Nech sa pozru a nech zavidia kde vsade som bol/nebol :D
    Myslíš že by si bol pre nich nejaky slovak dolezity z tých xxx milionov ludi?

    0
    0
  15. kvako: androijd to robi tiez.
    to co “povilis” pri instalaci nejakej trapnej aplikacie, znamena ze “povolis” len tej aplikacie ktoru isntalujes k tomu aby zbierala a posielala data niekam…
    ale toto je vstavana funkcia google androidu “pre vlastne” potreby,
    rovnkao asi ako u apple len tie si ich skutocne uchovava len vo vasom iphone

    0
    0
  16. peto, taketo reci zboznujem “apple ma prave presvedcil.. kupujem android” na toto je len jedna odpoved HA HA HA …. pokial ti toto tak strane vadi odhlas internet, mob operatora (ako tu niekto spominal) a zi stredoveky zivot …. kazdy ma moznost si to precitat a to ze ty si lenivy je len tvoj problem …. a zarucujem ti ze android robi to iste …..

    0
    0
  17. tak som si to pozrel, no a prve co som zistil je, ze som bol s novym iPhonom 4 uz niekolko krat po Slovensku…zaujimave zistenie :D, so starym iPhonom 4 jeto tiez take isto, bol som s nim aj tam, kde som naozaj nebol…mozno sa vykrada po nociach a robi si okruzne jazdy…a mozno je ako ten trpazlik z Amelie, co sa nechal fotit v roznych krajinach :)

    0
    0
  18. Ze sme vsade mapovani, to nam uz zacina pripadat uplne normalne. Hovoria, ze je to pre nase dobro. Ale nikdy som nepocul o pripade, kedy boli tieto data vyuzite v prospech obcana/uzivatela. Ked mi ukradnu telefon, tak sa zrazu ako zazrakom stane vsetka technika nedostatocna na vypatranie pachatela ci najdenie zariadenia. Ale keby McDonald potreboval vediet ci mam radsej McWrap alebo Cheesburger, tak maju do minuty rozbor stolice celej mojej rodiny vdaka datam nazhromazdenym v mojom telefone. Myslim, ze uz sme tam, co bolo predpovedane na rok 1984 – Big Brother is watching you!!!

    0
    0
  19. Nič nové..by the way,no a?!Nech vedia kde som bol,alebo kam idem,nemám čo skrývať.Sú ľudia,čo si vytvoria taký FB profil,že tam majú o sebe všetko!Údaje,fotky,rodinu,”tajomstvá”,komplet vsjo a to im nevadí?Teraz sa idú posrať,že Apple ukladá ich polohu?Navyše nepresnú?Zobuďte sa,zadubené hlavy!

    0
    0
  20. Mne to celkom vyhovuje. Mam 94 rokov a obcas zabudnem, u ktorej kocky, ci v ktorom verejnom dome som vcera zabudol zubnu protezu, ci okuliare. Apple je proste super. Od teraz mam po problemoch. Viva Apple, viva iPhone, viva moja skvela buducnost.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.