Apple Thunderbolt Display – podrobnosti o kompatibilite a pripojení dvoch displejov

Očakávané monitory od Apple, 27″ Apple Thunderbolt Display, sú už v rukách prvých majiteľov. Keďže jednou z kľúčových noviniek Thunderboltu, a teda aj týchto displejov je, že umožňuje pripojiť na najnovšie MacBooky Pro, iMacy a Mac mini dva displeje, nasledujúca správa bude pre mnohých sklamaním. Aj keď je Thunderbolt konektor identický s tým pre Mini DisplayPort, ak na Thunderbolt displej pripojíte ďalší Apple displej cez Mini DisplayPort, nebude fungovať.

Dôvody tohto nedostatku nie sú známe a mnohí kvôli tomuto prekvapeniu zrejme vrátia Thunderbolt displej späť Applu. Ostatné Thunderbolt periférie totiž reťazenie Thunderboltu podporujú, a nie je problém k nim pripojiť ďalší displej ani cez Mini DisplayPort. Funguje to dokonca aj v prípade, že na Thunderbolt displej od Apple pripojíte ďalšie príslušenstvo, napríklad externý disk, na ktoré pripojíte druhý displej s Mini DisplayPortom – táto konfigurácia bude fungovať, no priame pripojenie k Thunderbolt displeju nie. O tejto nekompatibilite Apple informuje aj na oficiálnych stránkach podpory, no príčiny neobjasňuje. Ak teda chcete využiť Thunderbolt reťazenie na pripojenie dvoch externých displejov k jednému portu, potrebujete buď dva Thunderbolt displeje alebo Thunderbolt displej a ďalšie Thunderbolt príslušenstvo.

MacBook Pro a dva externé displeje

MacWorld dokázal, že k Thunderboltu pripojíte druhý monitor aj cez Mini DisplayPort, avšak medzi prvým a druhým musí byť aj ďalšia periféria. Zdroj: MacWorld.com

Apple okrem toho v dokumente ozrejmuje aj kompatibilitu s jednotlivými Macmi. Z Apple počítačov s Thunderboltom je MacBook Air jediným, na ktorý nebude možné pripojiť dva Thunderbolt displeje. 13″ MacBook Pro síce dva externé displeje zvládne, no zabudovaný displej sa automaticky vypne. Na výkonnejších MacBookoch Pro budú naraz fungovať všetky tri obrazovky (jedna interná a dve externé). 27″ iMac podporuje maximálne dva Thunderbolt displeje bez ohľadu na to, do ktorého z dvoch dostupných Thunderbolt portov budú pripojené. Najnovší Mac mini s grafickým akcelerátorom AMD podporuje naraz okrem dvoch Thunderbolt displejov aj tretí pripojený cez HDMI. Pre čo najvyšší výkon externých diskov odporúča Apple pripojiť k Thunderboltu najprv displej a disky až za ním.

komentáre
  1. uff… a teraz sa v tom vyznajte. Zaujimalo by ma, ako to bude vyzerat s thunderbolt hubmi. Dalej by ma zaujimalo, ci mi bude fungovat redukcia z mini DP/thunderbolt na HDMI, a ak ano, ci mi pojde aj zvuk.

    0
    0
  2. zle som to napísal… dajme tomu, že chcem pripojiť externý thunderbolt disk, ten má na sebe dve rozhrania – vstup/výstup, čiže za neho môžem pripojiť ďalšie zariadenie, napr. spomínanú redukciu na HDMI. Pôjde mi v nej obraz aj zvuk?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.