Apple odhalil nové MacBooky Pro – štvorjadrové procesory, grafické karty od AMD a nový Thunderbolt

Apple naplnil očakávania a dnes ráno v USA odhalil novú generáciu svojich prenosných počítačov MacBook Pro. Aj keď niektoré špecifikácie boli známe už skôr a niektoré unikli tesne pred uvedením, Applu sa napriek tomu podarilo niektorými vlastnosťami prekvapiť. Vôbec po prvý raz použil Apple v MacBookoch Pro štvorjadrové procesory. Konkrétne ide o dva procesory od Intelu – 2,0 GHz Quad Core 2630QM a 2,2 GHz Quad Core 2720QM, ktoré sú dostupné v 15 a 17″ modeloch. V prípade 15″ modelu si medzi nimi môžete vybrať, 17″ model má štandardne 2,2 GHz verziu.

MacBooky Pro 2011 Napriek tomu, že nie všetky aplikácie dokážu využiť potenciál štvorjadrových procesorov, používatelia by mali cítiť výrazný nárast výkonu. Procesory totiž používajú technológiu Turbo Boost od Intelu, ktorá umožňuje v prípade malého využitia niektorých jadier zvýšiť takt používaných až na 2,9 GHz, resp. 3,2 GHz pre výkonnejší model. Výrazne si polepšili aj 13″ modely MacBookov Pro, ktoré teraz používajú dvojjadrové procesory Intel Core i5 s 2,3 GHz a Core i7 s 2,7 GHz. Všetky procesory by mali poskytovať v priemere dvojnásobný výkon oproti porovnateľným modelom predchádzajúcej generácie.

Thunderbolt

Thunderbolt

Druhou výraznou novinkou je nové rozhranie Thunderbolt. Konektor je identický s Mini DisplayPortom na predchádzajúcej generácii, ale okrem zobrazovacích zariadení k nemu pripojíte aj ďalšie I/O zariadenia. Používa technológiu od Intelu, Light Peak, ktorá poskytuje prenosové rýchlosti až 10 gigabitov za sekundu, v budúcnosti by sa mohli ešte zvýšiť. Vďaka Thunderboltu by mali byť MacBooky Pro plnohodnotnou náhradou výkonných domácich počítačov, časom by sa k nemu mali dať pripojiť všetky zariadenia. Pre porovnanie, USB 3.0 má prenosové rýchlosti „len“ 5 gigabitov za sekundu.

Thunderbolt

Grafické akcelerátory AMD

World of Warcraft Cataclysm na MacBooku Pro Treťou, no nemenej dôležitou zmenou je použitie grafických akcelerátorov od AMD (ATI). Tie budú dostupné v 15 a 17″ verziách, konkrétne ide o AMD Radeon HD 6490M s 256 MB GDDR5 a AMD Radeon HD 6750M s 1 GB GDDR5. Všetky modely, vrátane 13″, majú integrovanú grafickú kartu Intel HD Graphics 3000 s 384 MB DDR3 SDRAM zdieľanými s hlavnou pamäťou. Aj keď 15 a 17″ boli ponúkané s dvoma grafickými kartami aj doteraz, jednou pre dlhšiu výdrž batérie a druhou pre vyšší výkon, veľkou výhodou je, že prepínanie medzi nimi je automatické. V starších MacBookoch Pro bolo nutné sa kvôli každému prepnutiu grafickej karty úplne odhlásiť a opäť prihlásiť. Grafické karty od AMD by mali byť naviac oproti predchádzajúcej generácii až trikrát výkonnejšie.

Pevné disky

Špekulácie o použití dvojice diskov – SSD pre systém a klasických pre dáta, sa nakoniec nenaplnili. Pre mnohých je použitie klasických diskov s 5400 ot. vo všetkých modeloch zrejme sklamaním, no vždy je tu možnosť objednať si za príplatok MacBook Pro s rýchlejším SSD diskom. Klasické disky sú dostupné v kapacitách od 320 do 750 GB, SSD disky sú v 128, 256 a 512 GB verziách.

Technické špecifikácie

Ďalšie informácie o nových MacBookoch Pro nájdete na oficiálnych stránkach, na Slovensku by mali byť k dispozícii v priebehu niekoľkých týždňov.

komentárov
  1. marekv:

    veľkou výhodou je, že prepínanie medzi nimi je automatické. V starších MacBookoch Pro bolo nutné sa kvôli každému prepnutiu grafickej karty úplne odhlásiť a opäť prihlásiť.

    jjjjj:

    thunderbolt? preco nie usb3? (10gigabit) usb3 (5gigabit)
    minidisplayport? preco nie HDMI? minidisplayport vie preniest vacsie rozlisenie.

    to ako keby si sa spytal naco mi je 25cm penis ked ja mam 2cm? :)

    0
    0
  2. Sklamanie hlavne kvôli pevným diskom, cene 17″ modelu a grafickým procesorom. Jediné, čo je skutočne výborné, sú tie procesory. A zruším ich až keď ma sklamú pri ďalšom update.

    0
    0
  3. jjjjj: No přeci proto, že Thunderbolt je 2x rychlejší než nějaké USB 3.0 ! Apple společně s Intelem prostě zavádí nový standart. Thunderbolt>USB adaptéry jistě budou brzy k mání.

    0
    0
  4. To jjjjj: Jednoduše možná proto, že Apple vidí v USB 3 slepou větev…tak jako tak i kdyby bylo USB 4 a 5, optika, ať už ve formě Thunderboltu nebo něčeho jiného, je nevyhnutelná…

    0
    0
  5. Mate niekto skusenosti s SSD diskami v MBP ? Akurat dnes som cital clanok o nizkej zivotnosti tychto diskov vo vseobecnost, celkom ma to odradza…

    0
    0
  6. ja sa pytam a co so starsimi verziami macbookov pro , napr. ja mam macboo pro cca 2 tyzdne, ohladne funkcie thunderbolt , ci to bude fungovat aj na macbooky pred aktualizaciou …

    0
    0
  7. Trochu sa mi nepáči ten 13´ model grafika v procesore a výdrž len 7 hodín??? viac sa mi páčil starší z NV 330M výdrž 10 hodín…

    0
    0
  8. jjjj: USB3 neni perspektivni rozhrani. TB se v systemu tvari jako PCIe sbernice, takze v klidu pujde pripojit USB3 hub (az bude existovat), zaroven treba i zvukovka, vykonna grafika, SATA radic atd. TB je o uroven vys nez USB. (TB je PCIe po tenkem drate. Trochu neco jako IDE vs. SATA)
    Akorat skoda, ze je to zatim jen po metalice do 3 m. S optikou to bude jeste lepsi :)

    0
    0
  9. jjjjj: USB 3 nie preto, lebo Intel cipsety USB 3 nepodporuju (len dodatocne karty inych vyrobcov). TB/Light Peak preto, lebo po 1 kabli je mozne prenasat lubovolny protokol SUCASNE s ostatnymi – HDMI, FireWire, Ethernet, USB (ano, aj USB 3). Preto.

    USB 3 je mrtva vec uz teraz – prislo prilis neskoro a ponuka prilis malo, zariadeni je tolko, ze ich zratas na prstoch jednej ruky.

    0
    0
  10. usb je pre priemernych uzivatelov

    thunderbolt bude pre profi pouzitie skor, tak isto ako firewire800 a esata a dalsie profi zalezitosti

    0
    0
  11. thunderbolt je spatne kompatibilny s display portom, takze mozes pouzivat tie redukcie a kable co uz mas, + do buducna prinasa lepsiu univerzalnost ako usb, kedze sa daju spravit vsetky zariadenia co su teraz usb aj na tb, + ma napajanie az do 10W takze nepotrebujes externe zdroje alebo dvojite kable na usb. je to rychlejsie a dokonca obojsmerne. a co je dolezite vsetku komunikaciu riadi dedikovany chip takze procesor nieje vytazeny ako pri usb

    0
    0
  12. @jjjjjj
    Hmm, třeba, protože je to stylovější, rychlejší, a apple se snaží o další standart? Výhoda je taky že můžeš připojit displej (přes mini-display port) bez žádného přechodníku, je to tedy port více-účelový… líbí se mi ten nápad, sice to nemá takovou kompatibilitu jako USB 3.0, ale rozhodně se to uplatní…

    0
    0
  13. tak stratili nateraz mojich cca 1000eur … mam predminuly model 13″ modelu a pozeram ze okrem novych procesorov nie je v tejto novej varke ziadna zmena ktora by ma donutila si ho kupit

    ocakaval som aspon ssd v zaklade, novy design, bez mechaniky, rozlisenie ako na 13″ air!!! … keby aspon nieco ale urobili len kozmeticke upravy. ako som uz niekde cital, vymenit vnutornosti dokaze kazdy a po par rokoch by mohol apple zas inovovat.

    ved doteraz sa snazili vzdy dat zakaznikom to, co potrebovali (alebo ich presvedcit ze potrebuju :) … no teraz im dako usiel vlak, aspon tak mi to pripada

    dufam ze v dalsom modeli zmenia aspon display alebo daju prec mechaniku nech mozem zmenit … tolko moj nazor

    0
    0
  14. lebo thunderbolt je BUDUCNOST!!!!

    2 krat rychlejsi jak usb3 a je cez adapter kompatibilny so vsetkym – od firewire, cez usb 3 az po display porty.

    KEDY BUDE NA SLOVENSKU??

    0
    0
  15. Lebo v poslednom case sa zistilo ,ze prechadzanie a nahradzanie konektorov je velmi zdlhave.. Preto maju firmy tendenciu preskakovat jeden evolucny krok… Prejst na USB 3 a potom optiku by bolo prilis zdlhave.. Intelacky tunderblabla ma ovely rychlejsiu zbernicu a v podstate neobmedzenu kablovu priepustnost (pri pouziti optiky) do buducnosti.. takze prekocit USB 3 je ako skocit v case dopredu.

    0
    0
  16. nj spolu s properiatnymi ovladacmi na thunderbold sme dopadli (standart-nestandart proste ked to nema ovladace vsade a otvorene tak z toho standart nebude) , inac ked si to tak vezmeme, vyssia cena, vydrz len 7h, stale onicom hdd, zeby som si rychlo bezal kupit posledne kusy z minulej rady?

    0
    0
  17. SA: Lebo Apple musel ustupit Intelu. Intel si vymyslel, ze na platorme iX bude proste chipset povinne obsahovat onboard grafiku Intel. No a kedze v 13” nie je miesto na grafiku dedikovanu, Apple ma smolu. Pred tym to Apple riesil, ze 13” MBP mal proste Core Duo (a teda 320M), ale pri aktualizacii to uz neslo.

    Nechapem ako to Intelu moze prejst a co na to taky protiminopolny urad. Kvoli tomuto problemu sa vazne spekulovalo, ze Apple kupi AMD a investuje do vyvoja, aby dohnali Intel na poli viacjadrovych mainstream procesoroch (v grafikach maju naopak AMD obrovsky nadskok).

    Intel HD totizto bol slabsi, ako stara onboard 9400M a ta aktualna Intel oboard grafika je stale slabucka, s 320M sa naozaj nemoze vobec porovnavat

    0
    0
  18. Myslim si, ze tych 7 hodin namiesto 10 pri MacBooku Pro 13 je kvoli prisnejsiemu standardu merania vydrze baterie. Pochybujem, ze by tam dali mensiu bateriu alebo, ze by tie nove procesory papali tak vela. Kazdopadne pockame na prve testy a porovnania.

    0
    0
  19. z 10 hodín na 7 sa zmenilo kvôli novému testovaniu, nie horšej baterke
    a tí, čo nadávajú na integrovanú grafickú, najprv si o nej niečo zistite… je možno až 10 násobne rýchlejšia, ako hociktorá iná Intel integrovaná grafická, s približne rovnakým výkonom ako tá v predchádzajúcej generácii (320m). Jej hlavná výhoda je v tom, že NVIDIA už nerobí chipsety pre intel a tj s integrovanou NVIDIou by museli ostať pri core2duo. Avšak som rád, že Intel spravil prvú schopnú integrovanú grafiku

    0
    0
  20. Myslím že baterky tam jsou identické jako v minulé generaci. Apple jen používá nové standarty na měření výdrže tak, aby více reflektovali skutečné použití uživatele. Při sníženém jasu a vypnuté Wi-Fi výdrž bude vyšší :-)

    0
    0
  21. mne sa zda ze Apple urobil zasadnu marketingovu chybu so zmenou metodiky testovania baterie, lebo teraz kazdy “average” customer vidi ze vydrz baterie klesla a uz si neprecita preco.

    Mali to bud nechat tak ako je, alebo radsej namiesto nejakeho hviezdickoveho komentara tam velkym cervenym pismom napisat ako to je. Aby to vsetci jasne pochopili a nebolo zase milion diskusii o nicom.

    0
    0
  22. Zacali pouzivat realnejsie testy na meranie baterie, cize preto to znizenie na 7hod. Keby tam uvadzali hodnoty ako ostatny vyrobcovia tak maju kludne viac ako 10hod.

    priamo z apple webu:
    Apple is using a new, more rigorous battery test that measures the results you can expect in the real world — like surfing your favorite sites in a coffee shop or catching up on the latest web videos. Even using this new test, MacBook Pro delivers amazing battery life. For your real life.

    0
    0
  23. no ja osobne som sebecky rad ze tam nieje SSD. vlastnim totiz minulu generaciu a aspon ma to nebude tak stvat :). ale inak super ze sa pochlapili s procesormi, ja som si musel kupovat 15″ aj ked som chcel 13″, hlavne kvoli procesoru. Inak, ta integrovana Intel grafika, ano je to smutne, ale zasa jej vykon je na urovni 320. Co si budeme hovorit, 13″ model nieje na trhanie betonu, ale skor ako vykonnejsi lahky prenosny kompakt, tj sekundarny prenosny stroj pre niekoho co ma doma workstation (a obcas potrebuje nieco poklikat aj v skole), zatial co 15″ a 17″ mozu byt uz primarne stroje. To telo jednoducho nieje dost velke aby nieslo este pridavnu plnohodnotnu grafiku, tak budte radi ze tam nieje lepsi onboard a core2duo. Napriklad na renderovanie sa ten procesor hodi skor ako grafika.

    co sa tyka USB 3.0 vs Thunderbolt. Apple to vidi asi tak ze Mac by mal jednak priniest nieco nove a svojou vahou to moze rozsirit na mainstream. Je to uplne logicke a pragmaticke. Mac oblubuju profesionali, najma hudobnici (kde je zastupenie macov ovela vyssie ako 5%, mozno aj 60%), ktori nepotrebuju ani tak mainsteram, ako co najvyssie priepustnosti. Firmy vyrabajuce audio HW vzdy preferovali firewire a USB modely boli vzdy tie masovejsie. Z toho pohladu je to velmi logicky krok.

    Na druhej strane, na bezne ukony obstaravane USB (pamatove kluce) bohate 2.0 staci a stacit nadalej bude. Je to skor bublina, pamatate na 1.0? aj to stacilo bohate. 2.0 uz staci aj na zalozny disk. 3.0 je luxus, ktory bude mat zmysel tak o rok dva, dovtedy ale bude uz existovat dost profesionalnych periferii na thunderbolt.

    Osobne velmi vitam ze apple sa nenechal zatiahnut do sledovania mainstreamu (ako to coraz castejsie robi), ale robi to co zvykol vzdy / aj za cenu bytia okrajoveho prinasa technologie o generaciu perspektivnejsie .ak sa pamatate na prvy firewire, tam sa USB tazko nechytal ale tiez vsetci pindali ze vsak usb ma buducnost. nuz a doteraz je pre profesionalov firewire+apple symbolom a je mozne ze prave pre FW v kombinacii s pro tools si mnohi maca kupili. to iste sa moze opakovat, apple jednoducho nechce prist o svoju “bastu” narocnych uzivatelov (aj ked svojou politikou voci adobe a v osadzovani grafiky do mac pro je na najlepsej ceste)

    0
    0
  24. NO NEVIEM, ALE TEN 15″ MBP “POFAJCILI” GRAFICKYMI KARTAMY, NECH SA NEHNEVAJU, ALE ZA TU CENU RADSEJ JEDNU, ALE RIADNU !

    0
    0
  25. stefan: mozem vediet, co sa Ti nepaci na novych ATInach? Velmi slusne vykonne grafiky s nizkou spotrebou. Akakolvek idealisticka bitva NVIDIA/AMD je o hovne a preferovani tej ktorej znacky, v realnom svete je to uplne jedno co tam je, hlavne ze to slape.

    0
    0
  26. Neviem, ale niekedy mi tu tie komenty pripominaju tetusky pracujuce v statnej sprave. Stale frflu, ze potrebuju rychlejsi pocitac, cela ich robota je praca v nejakom excely, maju dual core procaky, vela ramky, velky disk, ale stale im to je pomale. A o tom je to aj tu. 99% ludi tu nevyuzije vykon toho pocitaca ani na 50%, ale frflu, ze preco tam je taka karta, ktora je o nejake cislo pomalsia, ale v reale rozdiel nepociti nikto. Na omnoho starsich macbookoch sa dalo v pohode pracovat s videom, renderovat zlozite animacie uplne v pohode a vsetko toto zlada aj dual core, nie to este ickove procaky…

    0
    0
  27. K výdrže baterky – je to jednuduché.

    Procesor z MBP 13″ 2010 mal maximálnu spotrebu 25W
    Procesor z MBP 13″ 2011 má maximálnu spotrebu 35W

    Jednoducho Sandy Brige papá viac a bude trvať 1-2 rok kým sa mu podarí s takým istým výkonom ísť dole so spotrebou.

    Inak Thunderbolt je viac-menej marketing, ktorý 90 percent ľudí nevyužije. Pevné disky, ktoré by mali používať TB musia byť SSD skrze rýchlosti.

    Aj tak to zabíja 5.4K otáckový disk na MBP ktorý je pomalunký a pokiaľ nenasadíš SSD tak to aj tak bude brzdiť disk.

    Intelácka grafika má cca 90percent z výkonu 320Mky. Len Intelácka je novšia tak má lepšie výlsedky v BenchMarku.

    K MacBookom Pro – Geekbench hovorí, že minulá generácia mala skóre 3300 (MBP 13″ 2010 nižši model) nový MBP 13″ 2011 nižší model má skóre okolo 5900 – na svedomí to ma hlavne CPU – ine ani nemá prečo … takže cca. nový MBP je 1.7 krát rýchlejší.

    Konkurencia však dáva oveľa viac.
    Napr. čo dostanete od asusu za 2 tis eur:
    http://www.asus-shop.sk/katalog/asus-notebooky/intel-core-i7
    12GB RAM, je tam síce staršia i7 štvorjadro ale onedlho výde aj verzia so Sandy Bridge

    0
    0
  28. Pista: Ono ten thunderbold vobec nemusi zabijat nejaky lokalny disk, pretoze mam pocit, ze vsetci tu uvazujete iba o rychlosti disku pri kopirovani z disku na disk. Schvalne si zober ako krasny priklad take after effects, ktore pracuju s externym zdrojom, ktore si neprekonvertuvavaju zdroj do vlastneho codecu, ale pracuju na povodnej adrese. Takto ked budes mat zdrojove movka alebo tiffove sekvencie na nejakom raide cez TB, ktory bude stripovany a este aj mirrorovany, tak sa dokazes dostat na daleko vyssiu rychlost ako pri sucasnych rozhraniach, takze samotny render bude omnoho rychlejsi.

    0
    0
  29. Spracovavam viac viac-gigovych psd sucasne. Planoval som kupit novu 17tku a byt vykonnostne v klude dalsie 3 roky.
    1. ,,Novy,, MBP 2011 a LEN 8GB RAM? = TOTALNE SKLAMANIE.
    Pripada mi to ako nejaky nepodareny prieskum trhu na zistenie poctu narocnejsich klientov. Resp. mozno je to len odvazny marketing (mozno maju nadmerne zasoby starych modelov a chcu to este slusne popredat…), a ze by o mesiac oznamili, ze stiahni zaplatku a naloz 2×8 GB resp. neskor 2×16 GB RAM… mhmm, tak to asi nebude.
    2. DALSIE MINUSY: Ani IPS panel? Opticka mechanika tam je na co? Mohla byt nejaka paradna tenucka externa (zisla by sa aj pre MBAir) a namiesto internej by som radsej uvital dalsie sloty RAM, moznost pridania dalsieho disku a pripadne aj pridavnej baterie…
    PS: Neinovovany dizajn by mi nevadil, aj tak je stale daleko pred akoukolvek pc konkurenciou.
    ZAVER: MBP 2011 = pokus o predaj overeneho obalu plneho handycapov = NEKUJPUJEM!!!

    0
    0
  30. k tym Thunderboltom, vsetci ktori to z akychkolvek dovodov kritizujete tu akosi zabudate na tzv. Daisy Chain. Tato funkcia umoznuje retazove prepajanie viacerych zariadeni.

    To znamena ze ti z Vas, co sa stazovali na kombinaciu s Mini Displayport-om, ze ked pripoja monitor uz nepripoja nic ine, nemate pravdu, pripojite disk, a na disku bude dalsi konektor kam pripojite monitor :)

    A ti co tvrdia o slabej vyuzitelnosti tak vysokej rychlosti a priepustnosti, skuste do USB pichnut 6 diskov pripadne inych zariadeni s vyssim datovym tokom a uvidite co to bude robit. Tam nezachrani ani USB3, z dovodu architektury USB a zaserie to polku vykonu CPU, takze klesne vykon celej masiny.

    Mna najviac tesi to, ze s dvomi diskami uz nebudem musiet uvazovat podobne ako teraz, ze ktory pichnem do FW800 a ktory do USB

    0
    0
  31. pre dns: SSD mal byt standard? U profesionalneho notebooku ktory potrebuje trochu viac ako 128GB resp 256GB? Cena 512GB SSD disku do MCB Pro je cca 1000 dolarov…to ma byt standard ked zvysok stroja stoji 2000? (rehot)

    0
    0
  32. dodatok pre toho vola s menom ” kde su casy jablkoveho naskoku?26.02.2011 o 22:05 ”

    8GB ram ti je malo? tak to asi pracujes v NASA a zo svojho MCB Pro asi riadis system v raketoplane ked ti to nestaci…chcel by som vidiet naco ti asi treba 16GB ram…mozno to potrebuje nejaky chudak, ktory chce machrovat s cislami pred inymi, v prenosnom notebooku je to uplna kravina. asi si nikdy nespustil aplikaciu process viewer a nepozrel si sa kolko ramky sa spotrebuva pri plnom zatazeni…

    0
    0
  33. rad by som reagoval na citujem “ZAVER: MBP 2011 = pokus o predaj overeneho obalu plneho handycapov = NEKUJPUJEM!!!”

    ty si uplny hlupak. momentalne najpokrokovejsi procesor na svete so 4 jadrami ktory ma uz v sebe zabudovanu grafiku s 384MB + 1GB radeon, 750GB disk v notebooku, revolucny thunderbolt, a skvelych 8GB ram je podla teba handycap? presne ako sa spomina vyssie, si hlupak co baziruje na cislach, pretoze je tu rec o najlepsich prenosnych pocitacoch ake si za peniaze mozes kupit, vzdy nimi boli a aj su. to ze nejaky asus acer alebo toshiba ma v ceslach “lepsie” parametry je asi taky udaj, ako ked 10 rocni chlapci hodnotia na parkovisku kvalitu aut podla najvyssieho cisla na tachometroch…aj oltcit mal 180 a bol to srot. inymi slovami cislo nieje alfa a omega, podstatne je ako vsetko spolu pracuje a u applu to pracuje vzdy na 100% a s lepsimi vysledkami ako u hociakej inej konkurencie. ak ti ide o cenu kup si toshibu alebo nieco ine, ak ti ide o cisla kup si nieco ine. ak ti ide o kvalitu a o to mat stroj od firmy ktora prakticky tento trh vymyslela (Mac Classic, takisto 1. prenosny, 1. mys atd…) tak si kupis Apple aj ked stoji prekliatych 2200 euro ale stoji to za to. mozno mohli dat do lacnejsieho 15 palcoveho 512MB video miesto dnes uz trochu dychavicneho 256MB, ale kto chce vykon kupi si hi-end model. kto chcel len web a pisat clanky ci pouzivat multimedia, staci mu air alebo low-end 13tka

    0
    0
  34. Vlado a pastier a dalsi podobne-narocni konzumenti resp. tvorcovia: otvorte si vo photoshope 16 bit (resp 32 bit) fotku napr. v sRGB (resp. AdobeRGB, …) vo vyssom rozliseni napr. 6000×4000 bodov, pridajte tam cca 5 dalsich podobne velkych fotiek na montaz, spravte tam len cca 30 vrstiev uprav a ich masiek, ulozte v PSB cca 3-5GB subor, vytvorte takto napr. dalsie dve PSB a skuste ich potom otvorit sucasne a vzajomne ich doladujte, prehadzujte vrstvy uprav z jednej na druhuuu………… ………….. …………..a trvaaa. Cakanie si sprijemnite napr. pokusom o otvorenie dalsich 2 podobnych suborov ………….. ………….. ………….. …………. ………….. ………….atd.
    Teraz vsetko riesim na stolovom PC 16 GB RAM kde mam bezne vyuzitych 12 a viac GB RAM a chcem ,,len,, KONECNE NAPLNO ZMOBILNIET, doma, v praci, u klientov resp aj +/- v terene s nedostatkami notebookoveho displeja, ale vsetko pekne v jednom NB. Od MBP2011 som ocakaval len 16GB RAM + pouzite Sandy s osetrenou chybickou + navysenie casu prace na bateriu :(
    PS: prichadzajuce hliniky HP probook resp. elitebook uz snad splnia moje ,,pre niekoho NASA,, naroky.

    0
    0
  35. To co tu opisujes robi na notebookoch iba samovrah a clovek, ktory to pouzije ako zamienku na ofrflanie niecoho noveho, co nieje podla jeho gusta. Navyse tu spajas veci uplne protichodne. Chces lepsiu vydrz baterie? Pri tom co tu opisujes so zatazenou imaginarnou 16GB ramkou ti vydrzi bateria mozno 30 minut. Takato grafika sa robi na stolovych Macoch. Este som nevidel aby u nas v praci grafici robili toto zverstvo na notebookoch…fotka 6k x 4k na notebooku co dava 1440 x 900, to je naozaj velmi inteligentne. To je ako keby niekto chcel uz spominaneho oltcita pouzit na okruhu na prejazd zataciek smykom, ved predsa pretekarske auta to robia…

    Co sa vydrze baterie tyka, treba si uvedomit to, ze ked niekde narvem raz tak vyssi vykon, tak mi asi stupne spotreba…ak mam v aute naslapany V8 asi nebude zrat tolko co R4 dvojliter ze? Nakolko ma 2011tka 4 jadra, je uplne logicke, ze geometricky narastie spotreba energie.

    0
    0
  36. Vlado: MBP2011 jednoducho v najvyssej 17” verzii nie je to co mohlo byt. Ak ta Vlado mozem poprosit, povedz mi, kto je cielovou skupinou MacBooku Pro 2011, konkretne spominanej 17 palcovej top verzie? Ja som mal totiz pocit, ze su to narocni PROfesionali resp. solventni nadsenci z oblasti 2D/3D vizualnej tvorby. Vopred vdaka za Tvoj nazor.

    0
    0
  37. Co sa tyka 17tky, je pravda, ze oproti hi-end 15tke mohla mat o milimeter lepsie parametre, uz len preto, ze to ma byt najvyssi model a aj preto, lebo rozdiel v cene 300 dolarov pri 2 palcoch navyse sa mi zda nie uplne idealne. A isteze, toto vsetko je moj osobny nazor, mozes mat kludne iny. A ano, su urcene pre vsetkych, nielen pre profesionalov. Ide o to, co kto ocakava. Pridomok Pro neznamena, ze to usmazi vajicka na ranajky :-) Treba skusit pozriet videa na youtube ktore tam uz su, napriklad niekto odmeral, za aky cas novy MBP otvori 52 aplikacii spustenych naraz a vysledok bol 30 sekund, co je podla mna “padac sanok”, takze asi sa na tom profesionalne robit da. Ak to vyhovuje topmanagerom a vsetkym ostatnym v amerike, japonsku atd, neviem, preco by zrovna grafikovi na slovensku nestacilo 8GB ramky, navyse ak si ho este nevyskusal. Zajdi do SWP, nahod si tam fotku a skus si ho, mozno zistis ze to ide super. Mne sa zda cudne, ked taketo zavery vyslovis ako profesional len na zaklade cisla kolko ma ramky. Myslim si ale, ze hi-end 15tka je momentalne najlepsia ponuka v pomere cena/vykon. Zial momentalne na nu nemam aby som vymenil svoj “early 2008”. Uz su suskanice, ze o rok sa mozno do MBP dostane retina technologia, takze 15 tka bude davat 2880×1800 ktovie. Vzdy je to o tom, ze ak si kupis Apple, o rok je ti to luto, lebo nastupca je uplne niekde inde a tato generacia to podla mna stale potvrdzuje

    0
    0
  38. Vlado: Som rad, ze si dalsi, kto si mysli, ze 17tka ,,oproti hi-end 15tke mohla mat o milimeter lepsie parametre,,. U mna 1 mm = 16 GB RAM a kupujem. Priznam sa, ze cielovka ,,topmanageri a vsetci ostatni v amerike, japonsku atd,, mi nepripada principialne primarna, ale mozno v reale to bohuzial je tak :( To by som ale radsej videl priznane v nazve, napr. MacBook Off 2011, ale to by imidzovost Topmanagera asi razne urpela :)))

    0
    0
  39. Vec rychlosti prace aj v oblasti ktoru si opisal ovplyvnuje viac veci, nie len hola velkost RAMky. Navyse tych 8GB RAM je na 1333Mhz oproti predoslym 1066Mhz, co si myslim, ze je dost obrovsky rozdiel a ak sa o to opieraju 4 jadra tak to asi ide slusne a mozno aj lepsie ako keby tam bolo 16GB RAM na 1066Mhz…vravim, najlepsie je vyskusat, kedze cisla same o sebe niesu presnym odrazom vykonu. Dam iny priklad: 2 rozne auta mozu mat 100k vykonu, ale neznamena to ze obe maju rovnake parametre jazdy…zalezi jak na vyfukovom odvadzani plynu, tak na casovani ventilov, zpprevodovanie, pripadne predny/zadny nahon. Naopak, auto ktore ma 100k moze mat lahko lepsie jazdne vlastnosti ako auto so 150k. Skratka ak Apple tvrdi, ze 15tky a 17tky 2011 su v “draw a renderi” 3x rychlejsie ako model 2010, a CPU 2x rychlejsi s prihliadnutim na 6MB L3 cache miesto 3MB…tak by som pred tvrdenim ze je to “onicom” alebo “sklamanie” najprv vyskusal realny vykon nazivo a potom urobil zaver :-)

    0
    0
  40. Zabudol som dodat, ze skor miesto 16GB RAM mohli zvazit, ci uz nieje na case implantovat seriovo rychlejsie disky ako 5400 rpm, kedze zvysok stroja je pravdepodobne o dost rychlejsi, tieto disky budu potencianly vykon brzdit (moj nazor) ale na druhu stranu SSD su katastrofalne drahe. Skusmo som si navolil na apple.com hi-end 15tku s 2.3Ghz quad i7, hi-res matt displayom, 8GB RAM, a 512GB SSD. To musi byt ultra tiche a slapat vyborne, ale pytaju za to 3500 dolarov, kde 1100 je len 512GB SSD…a kedze nadhodili v Airoch, ze buducnost je v SSD a flashoch, jedine vychodisko je zrazit cenu o tych 75% a potom to bude v pohode. Tym myslim vyrobcov samozrejme, nie Apple, kedze on sam SSD nevyraba…

    0
    0
  41. takze az teraz uznavam, ze casy jablkoveho naskoku stale trvaju, aj ked fakt nerozumiem jablkovej obchodnej politike t.j. preco to zatial nechcu priznat v parametroch. PODPORA 16 GB RAM (2x8GB) v MBP2011 = ESTE KUKNEM TEN TN DISPLAY a ak ok, tak KUPUJEM TU MRCHU HLINIKOVU. Aj ked momentalne 16GB a 1600 USD je trochu drahy spas a zrejme si na upgrade z 2x4GB nejaky cas pockam. Este ta malickost: http://eshop.macsales.com/shop/memory/Apple_MacBook_MacBook_Pro/Upgrade
    PS: nevie niekto o nejakej lacnejsiej alternative 2x8GB macbookovych RAMiek?

    0
    0
  42. zdravím v najblizsom case by som chcel kupit macbook pro 13 prosim o radu ci mam kupit ten novy s i5 procesorom a intel grafikou alebo starsi co ma core duo 2.66 s Nvidia 320M grafickou. Budem ho pouzivat skor na bezne veci (net,filmy,hry) nie profesionalne. Za vase rady a navrhy vopred dakujem

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.