Apple má za sebou najúspešnejší štvrtý fiškálny štvrťrok vo svojej histórii

Spoločnosť Apple oznámila finančné výsledky za štvrtý štvrťrok fiškálneho roka 2011, ktorý sa skončil 24. septembra. Ako inak, Applu sa opäť podarilo prekonať svoje vlastné rekordy a spoločnosť tak dosiahla vôbec najúspešnejší 4. štvrťrok v histórii. Celkové tržby za toto obdobie sú 28,27 miliardy USD, čo predstavuje čistý zisk 6,62 miliardy USD, teda 7,05 USD na akciu. Oproti minulému štvrťroku narástli tržby o 8 miliárd, zisk o viac ako 2 miliardy, hodnota akcie o 2 USD. Až 63 % tržieb pochádza z medzinárodného predaja.

A aké boli predaje? Macy prekonali očakávania a dosiahli rekordných 4,89 milióna predaných kusov. Naopak predaje iPhonov boli so 17 miliónmi kusov nižšie, ako predpokladali analytici, no vyššie ako pred rokom. Podľa Tima Cooka za to môžu špekulácie o novom iPhone. Predaje iPhonu 4S v blížiacom sa vianočnom období tak budú o to väčšie. Za prvý víkend sa už predali viac ako štyri milióny kusov a momentálne je takmer všade vypredaný. Predaje v poslednom kalendárnom štvrťroku tohto roku by tak mali dosiahnuť nové maximum.

Pokles 27 % oproti rovnakému obdobiu minulý rok na 6,62 milióna predaných kusov zaznamenali hudobné prehrávače iPod, čo z nich robí jediný produkt, o ktorý zákazníci strácajú záujem. iPad skončil na opačnom konci, so 116% nárastom predaja oproti minulému roku dosiahol až 11,12 miliónov predaných kusov. Stále výraznejšie tak oslabuje predaje notebookov, no vzhľadom na malý podiel Macov na trhu sa to prejavuje najviac na konkurenčných počítačoch.

Konferenčný hovor o finančných výsledkoch si môžete vypočuť tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.