Apple dnes predstaví nové MacBooky Pro, na internet unikli špecifikácie 13″ modelu

Aj keď oficiálne odhalenie novej generácie MacBookov Pro by malo prebehnúť až dnes, u nás vzhľadom na časový posun až vo večerných hodinách, na internet sa už s predstihom dostali informácie o 13″ modeli. Fotografia krabice odhaľuje technické špecifikácie a najmä nové rozhranie:

  • Procesor Intel Core i5 s 2,3 GHz a 3 MB L3 Cache
  • 4 GB DDR3 SDRAM s 1333 MHz
  • Pevný disk s 320 GB (5400 ot.)
  • 13,3″ displej s rozlíšením 1280×800
  • Grafický akcelerátor Intel HD Graphics 3000 s 384 MB DDR3 SDRAM (zdieľané s hlavnou pamäťou)
  • HD FaceTime kamera
  • Optická mechanika SuperDrive 8×
  • Thunderbolt port pre pripojenie vysokorýchlostných I/O a Mini DisplayPort zariadení
  • Slot pre pamäťové karty SDXC
  • 2× USB 2.0 a Firewire 800
  • Digitálny audio výstup
  • Podsvietenie klávesnice
  • Rozmery 32,5 × 22,7 × 2­,41 cm
  • Hmotnosť 2,04 kg

Prvé obrázky aktualizovaných MacBookov Pro Najneočakávanejšou novinkou je Thunderbolt konektor určený pre pripojenie vysokorýchlostných I/O a Mini DisplayPort zariadení. Na obrázku vyzerá rovnako ako súčasný Mini DisplayPort. Apple s najväčšou pravdepodobnosťou integroval do tohto konektoru novú technológiu od Intelu, Light Peak.

Prvé obrázky aktualizovaných MacBookov Pro

Neobvyklé načasovanie uvedenia nových MacBookov Pro zrejme okrem tohtotýždňového sviatku v USA súvisí aj s tým, že dnešok je dňom, kedy by mal Intel oficiálne predstaviť Light Peak. Oproti ostatným štandardom ponúka Light Peak až neuveriteľné rýchlosti – 10 Gbit/s v oboch smeroch, pričom táto rýchlosť má byť len začiatkom, keďže optické vlákna podľa vyjadrení Intelu nemajú takmer žiadne obmedzenia. Apple sa pravdepodobne rozhodol namiesto USB 3.0 podporovať práve Light Peak, ktorý bude možno napokon predstavený ako Thunderbolt.

Technické špecifikácie vyšších modelov a viac detailov o Thunderbolte by sme mali vedieť už dnes večer.

Prvé obrázky aktualizovaných MacBookov Pro

Reklamné materiály pre nové MacBooky Pro

komentárov
  1. Pre mna osobne je to sklamanie. Rozmyslal som nad kupou novej 13tky, ale pre mna to nema ziaden vacsi prinos. Ocakaval by som BD mechaniku, lepsie rozlisenie displeja(to mi vadi asi najviac) a mozno aspon 3 USBcka. Ktovie kedy budeme vyuzivat LightPeak tak casto ako USB. HDD a CPU komentovat netreba, to sa da zmenit. Ale je zase pravda, ze apple berie 13tku skor ako zabavu, nez riadny stroj :-)

    0
    0
  2. 5,4K disk patri do muzea! rozdiel v cenach 5,4K a 7,2K je asi 10centov, tak nechapem, rpeco tam furt pchaju tie hrozne sunky.

    64GB SSD mal byt na system a 7,2K 500GB na data
    pre vyssie modely 128GB SSD zaklad, volitelne 256GB na system a na data zasa a len 7,2K disky.

    p.

    0
    0
  3. peeticek: nezabudaj, ze so stupajucou kapacitou diskov stupa aj hustota dat, tzn., ze rychlost je umerne tomu vyssia. 7200 zbytocne hreje a papa a je hlucnejsi, tu nejde o peniaze ale o spotrebu.

    A zas natolko uchvatny rozdiel voci 5400 otackam to nie je. Radsej nieco s mensou spotrebou a hlucnostou ako sa hnat za cisielkami.

    Thunderbolt vs. Lightpeak – pekne, ale momentalne blbost. Opticka technologia na metalickych kabloch, ehm… skor marketing ako realne moznosti.

    0
    0
  4. Ajaj, Intel grafiku jsem jiz mel v MB a jeste dnes mam nocni muru, jak Leoparda nedokazala akcelerovat. Pochybuji, ze novejsi generace na tom bude nejak zasadne lepe = intel grafiky neumi.

    0
    0
  5. Intel VGA bude asi cast dohody spojena s nasadenim LightPeak technologie – Tunderbolt.
    Disky su imho pomalsie nie koli cene, ale koli vydrzi baterie.
    Rozlisenie displeja zase chapem ako snahu zachovanie nejakej vyhody pre 13AIR.

    0
    0
  6. Ako tu už niekto písal, mohli sa viac povenovať grafickej karte a rozlíšeniu… Ja osobne opäť teda zostávam pri svojom MBP 13″ late 09 s C2D 2.53GHz, 8gb ram a 7200ot hybridným diskom, meniť sa neoplatí…

    0
    0
  7. S tym znakom Thunderbolt to posrali. Daky slovensky kutil si bude mysliet, ze je to na napajanie a praskne to do 380 V :-D Neviem, neviem, ale inak fandim tomuto novemu rozhraniu. Konecne sa dachto rozhybal…

    0
    0
  8. sklamanie, aké som si ani nezaslúžil :(
    že Intel grafika ? že HD ? HANBA !!! :'(
    nádejný model ide do zabudnutia, ešte že mám 9400M

    0
    0
  9. 13″ macbook pro bol v roku 2009 paradna kupa. Posledne dve vylepsenia (teda to v roku 2010 a toto) mi pridu len ako nastavovana kasa. Notas je urcite kvalitny, o tom sa nema vyznam hadat, ale rozlisenia displeja, pritomnost grafickej karty od intelu jeho vyslednu hodnotu dost znizuju. Mat peniaze, tak ich urcite do neho nevrazim. Bud kupim obycajny plastovy alebo idem do 15″

    0
    0
  10. peeticek – pretoze 7200 ot. disku su hlucnejsie a viac vibruju. Skusal som menit disk za 7200 a v momente to slo prec, nedalo sa ma tom pracovat. Macbook je uzasne tichy, tak preco to kazit diskom?

    0
    0
  11. ja neviem co tu nariekate nad rozlisenim displeja. Snad nechcete na 13″ LCD cumiet na 1920×1200. To je tak dobre na skoru navstevu ocneho (miniaturne ikony a GUI) a psychiatra (problem sa do toho trafit).

    Na 13″ snad nebudem v terene strihat video ci robit v Aperture a doma vam nik nebrani si pripojit kludne co to znesie, aj 40″ ozrutu…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.