Apple a Verizon predstavili upravenú CDMA verziu iPhonu 4 – nový dizajn antén, žiadna SIM karta, Wi-Fi Hotspot

Štyri roky po predstavení prvého iPhonu sa tento revolučný telefón, presnejšie jeho štvrtá generácia, začne po prvý raz ponúkať v USA oficiálne aj pre inú mobilnú sieť ako AT&T. Apple a AT&T mali zmluvu, na základe ktorej mohol byť iPhone ponúkaný exkluzívne iba v ich sieti. Exkluzivita však už skončila, a tak Verizon v spolupráci s Apple predstavujú novú upravenú verziu iPhonu 4, ktorá je určená pre sieť CDMA používanú Verizonom.

iPhone 4 CDMA Verizon Pozorní čitatelia si na obrázku určite všimli rozdiel v dizajne antén. Oproti klasickej GSM verzii iPhonu 4 má CDMA iPhone 4 hneď štyri miesta prerušenia antén (GSM verzia má 3) po jeho obvode, mierne sa zmenilo aj ich umiestnenie. Video a obrázky uniknutých súčiastok, o ktorých ste sa mohli dočítať koncom minulého týždňa, teda patrili CDMA verzii iPhonu 4 a nie iPhonu 5, ako sa niektorí domnievali. Zmeny v dizajne antén sú zrejme spôsobené len iným typom siete, nejde o riešenie, ktoré by mal Apple ponúknuť ako odpoveď na medializovaný problém Antennagate. Kvôli inému typu siete iPhone 4 od Verizonu nedisponuje ani priestorom na SIM karty.

Okrem toho, že je určený pre iné siete, sa CDMA iPhone 4 od jeho GSM verzie v ničom funkčne nelíši. Zákazníci Verizonu a majitelia CDMA verzie iPhonu 4 ale predsalen obdržia jednu funkciu naviac, konkrétne ide o možnosť použiť iPhone 4 ako Mi-Fi zariadenie (Wi-Fi Hotspot). To znamená, že dáta iPhonu môžu byť cez Wi-Fi zdieľané hneď s piatimi ďalšími zariadeniami, napríklad s vašim MacBookom alebo iPadom. CDMA sieť má však aj svoje nevýhody – nie je možné využívať v rovnakom čase hlasové spojenie (telefonát) a dátové spojenie (3G).

Verizon iPhone 4 CDMA Wi-Fi Hotspot
Verizon iPhone 4 CDMA Wi-Fi Hotspot

Verizon ponúka oproti AT&T lepšie pokrytie signálom, no dáta sú zvyčajne pomalšie. Istotne však predstavenie Verizon iPhonu spustí v USA cenovú vojnu, ktorá sa bude týkať najmä ponuky paušálov. Brzdiť ju bude zrejme len skutočnosť, že veľké množstvo zákazníkov siete AT&T uzavrelo zmluvu s 24 mesačnou viazanosťou. Verizon začne iPhone 4 predávať už 10. februára, predobjednávky začínajú 3. februára. Cena 16 GB modelu je 199 USD, 32 GB model dostanete za 299 USD. Obidve ceny platia pri uzatvorení zmluvy na dva roky.

komentárov
  1. to macguy: pre nas to nic nemeni, maximalne to, ze v iOS 4.3 sa bude taktiez nachadzat moznost Wi-Fi tetheringu.. Aj tak zalezi na nasich operatoroch, ci to povolia.

    0
    0
  2. trochu blba otazka ale ako to je z verizon iphonom ked clovek odcestuje z usa napr do europy? nema signal? telefon je nepouzitelny alebo ako?

    0
    0
  3. Lens, to je celkom dobra otazka,ako logicky by to dany operator musi mat nejak vyriesene s roamingom, ale podla toho co som v tom clanku cital predpokladam ze u nas kedze ani jeden operator neponuka CDMA siet, tak tu sa s nim nedovolas, ale neviem ako je to v inych krajinach v europe s CDMA sietami…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.