Ako rozlíšiť pravé Apple chýry od falošných

Už o mesiac, a možnože aj skôr, má byť predstavený nový iPhone. V septembri by rovnako mali byť podľa doterajších zvykov aktualizované všetky rady iPodov. Na koniec svojho produktového cyklu sa blíži aj Mac Pro. Naviac sa hovorí, že Apple v predstihu predstaví iPad 3 a rovnako aj ďalšie celkom nové produkty. To znamená, že v dohľadnej dobe nás zaplavia chýry, fotky a opisy nových, nevypustených zariadení. Webstránky sa vám budú zväčša snažiť nahovoriť, že ich informácie sú zaručene pravdivé. V diskusiách a na osobných blogoch sa zas budú zväčša hemžiť analýzy a „analýzy“, prečo je ten-ktorý produkt falošný.

Nebolo by fajn, keby ste vedeli sami posúdiť informáciu a odhaliť, či je chýr pravdivý alebo nie? Rozlíšiť pravé a falošné informácie pritom nie je také ťažké, ako by sa mohlo zdať. Stačí sa držať zopár jednoduchých pravidiel a šanca, že sa necháte nachytať, sa výrazne zníži:

Kedy je produkt skutočný:

Ak vidíte jeho obal. Kým médiá zameriavajúce sa na Apple publikujú hlavne informácie, ktoré sa k nim dostanú náhodou, výrobcovia obalov a iného príslušenstva investujú do priemyselnej špionáže veľké peniaze, keďže na tom závisí ich biznis. Ako má vyzerať konkrétny produkt teda často vedia už skôr, než sa dostane na trh. Ak sa na webe zjaví iba jeden obal na nový výrobok, môže sa jednať o omyl. Ale keď sa začnú vyrábať vo veľkom, prípadne sa zjavia obaly veľkých značiek ako Griffin, Belkin a Hama, je takmer stopercentná pravdepodobnosť, že novinka bude skutočne takto vyzerať. Keď sa obaly pomýlia, môže to byť preto, že Apple na poslednú chvíľu zmenil dizajn, ako to bolo v prípade iPodu touch 3. generácie.

Keď pochádza z dôveryhodného zdroja. Sú portály, ktoré mali pravdu s väčšinou uniknutých informácii, s ktorými pôvodne vyrukovali a také, ktoré väčšinou balamutili. Dôveryhodné sú napríklad Boy Genius Report a MacBidouille, respektíve jeho anglická sestra HardMac. V poslednom čase aj ázijské portály Apple.pro a Taoviet.vn. Samozrejme, že sa môže stať, že aj web, ktorý sa zaoberá niečím úplne iným môže priniesť hodnotný a pravdivý chýrom, ale častejšie sa stáva opak.

Ak je na poslednú chvíľu. Keď sa zjaví správa o budúcom produkte týždne pred jeho uvoľnením, často je nesprávna. Ak ale dôveryhodný server uverejní fotku zariadenia v predvečer jeho oficiálneho uvedenia, je celkom vysoká pravdepodobnosť, že je pravý. Rovnako unikli napríklad fotografie unibody MacBookov Pro alebo prvého iPadu. V prípade iPadu bola dokonca úplne prvá pravá fotografia zariadenia zverejnená až deň pred jeho uvedením.

Keď únik informácii dáva zmysel. Vždy sa hlbšie nad informáciou zamyslite, a skúste zistiť, či pozadie za ňou dáva zmysel. Unikli súčiastky nového iMacu, ktoré hovoria niečo viac o jeho funkcii? Keďže súčiastky sa vyrábajú v rozličných továrniach po celom svete, je možné, že jedna vypadla z palety a robotník si ju zobral a neskôr niekomu posunul. Zjavila sa na webe fotka celého zariadenia a nie je opísané pozadie úniku? Skúste sa zamyslieť, ako by k tomu asi človek, ktorý ich uverejnil, prišiel.

Aj keď nevyzerá ako Apple produkt. Ľudia často zavrhnú nový uniknutý produkt, pretože vyzerá príliš odlišne od toho predošlého a má dizajnové prvky, ktoré Apple dovtedy nepoužil. Stalo sa to napríklad pri uniknutom iPhone 4 či iPode nano 3. a 4. generácie. Treba si uvedomiť, že aj Apple sa posúva dopredu a občas prinesie dizajnové prvky, ktoré sú možno typickejšie pre HTC alebo Lenovo. To ale neznamená, že sa jedná o falošný produkt. To isté platí pre funkcie produktu. Aj keď Apple doteraz v iPhone nepodporoval widgety a bola to známka Androidu, neznamená to, že budúca verzia systému iOS ich nemôže priniesť.

Kedy sú informácie falošné:

Ak je fotka rozmazaná. Keď sa už dostanete k produktu týždne pred vydaním, nie je veľmi pravdepodobné, že urobíte len jednu fotku a tá je zhodou okolností úplne rozmazaná. Iste, ľudia, ktorí fotia ukradnutý prototyp zrejme nebudú mať drahú zrkadlovku ani znalosť, ako zariadenie správne nasvietiť. No obrázok by mala byť aspoň na akejsi úrovni. Ak je výrazne rozmazaná, je pravdepodobné, že fotograf sa tým snažil niečo zakryť a zariadenie je teda nepravé.

Pokiaľ pochádza z patentu. Apple si na patentovom úrade registruje tisíce vynálezov. To, že si patentuje webkameru umiestnenú za displejom ihneď nemusí značiť, že budúci iMac bude ako vystrihnutý z románu 1984. Mnohé patenty Apple nikdy nevyužije, k iným sa dostane roky po tom, ako sa dostanú do médii. V modernej histórii chýrov sa zrejme ešte nestalo, že by bol produkt odhalený na základe patentu.

Keď o ňom hovorí analytik. Do médii sa často dostávajú tvrdenia finančných analytikov, ktorí predpokladajú uvedenie určitého nového produktu. História ale ukázala, že pokiaľ sa tvrdenia nezakladajú na údajoch, ktoré boli známe už dávno predtým, takmer vždy sa autor mýli. Ktosi raz dokonca povedal, že ak analytik niečo povie na margo Applu, treba rátať s presným opakom. Dôvod je jednoduchý. Analytici nemajú prístup k žiadnym tajným zdrojom a v podstate len hádajú. To by ale išlo lepšie hocakému zorientovanému Apple fanúšikovi.

Ak nesedia detaily. Na uniknutých fotografiách sa zamerajte na detaily. Je logo jabĺčka také, aké má byť, alebo zvláštne natiahnuté či sploštené? Je typografia konzistentná s ostatnými Apple produktami? Ak nie, zaváňa to podvodom. Ale pozor, len kvôli tomu, že Apple použil inú ikonu ako dovtedy, sa nemusí hneď jednať o falošný produkt.

komentáre
  1. Zaujimavy clanok – este by bolo zaujimave spravit clanok s galeriou prvych obrazkov realnych produktov. Teda to, co uniklo. Napr prvu fotku iPadu, fotku iPhonu ste sem uz dali, mozno nejake nano atd.. A mozno aj nejake falosne rendere :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.