Ako inštalovať Mac OS X Lion z DVD alebo USB a minimálne požiadavky na hardware

Po tom ako Apple oznámil, že nový Mac OS X Lion bude distribuovaný výhradne cez Mac App Store, sa vynorili obavy, či ho bude možné nainštalovať aj klasicky „načisto“ alebo upgradovať zo starších verzii systému ako je Snow Leopard. Nevýhod tohto ťahu je hneď viacero. V našich končinách je stále bežné mať k internetu len pomalé pripojenie a stiahnuť 4 GB môže trvať skutočne dlhšie ako zájsť do lokálneho obchodu a kúpiť si DVD. Navyše sú aj ľudia, ktorí stále neupgradovali zo systému 10.5 alebo starších, nielen kvôli tomu, že by im na to nestačil hardvér. Apple síce vo svojich kamenných obchodoch DVD verziu určite neposkytne, ale spôsobov inštalácie umožňuje niekoľko.

Tradičný spôsob

Pre väčšinu používateľov je toto najpohodlnejšia cesta k novému systému Lion. Na podporovanom hardvéri a aktuálnej verzii Snow Leopard zo Software Update stačí spustiť aplikáciu App Store, zakúpiť Lion a stiahnuť ho. Interaktívne sa nastavia základné informácie o inštalácii a tá prebehne na pozadí bez potreby reštartovania počítača alebo inej distrakcie používateľa od jeho práce.

Pred sťahovaním sa ešte bude treba presvedčiť, či je verzia Snow Leopard aktuálna. Je tak možné spraviť cez Apple menu v ľavom hornom rohu, kliknutím na Software Update.

Mac OS X Lion už dostupný už v Júli

Systém Mac OS X 10.7 Lion dostupný už v júli cez Mac App Store, Zdroj: apple.com

Vytvorenie bootovacieho média

Tento spôsob síce nevyrieši problém s pomalým internetom, ale mnohé ostatné áno. Po nasledujúcich krokoch bude vyzerať inštalačné médium podobne ako v minulosti. Umožní „tvrdé“ preinštalovanie systému, ako aj spustenie vo virtuálnej podobe napríklad pod VMware Fusion alebo Parallels Desktop.

  1. Z Mac App Store je potrebné kúpiť a stiahnuť inštalačku ako za normálnych okolností
  2. Otvoriť priečinok so stiahnutým súborom Mac OS X Lion, kliknúť naň pravým tlačidlom a prejsť do „Show Package Contents“
Show Package Conents
  1. Otvoriť priečinok SharedSupport, v ktorom sa nachádza .dmg obraz systému. Pre inštaláciu Lionu do virtuálnej mašiny stačí tento obraz vyhľadať z dialógového okna pri vytváraní virtuálneho systému. Pre ďalšie kroky je lepšie ho skopírovať, napríklad na plochu.
InstallESD.dmg
  1. Tento obraz sa dá vypáliť na DVD, flash disk alebo aj externý disk. Existuje viac spôsobov ako to spraviť, ale najjednoduchšie je otvoriť aplikáciu Disk Utility, ktorá sa nachádza v /Applications/U­tilities/. V ľavej časti okna je zoznam pripojených médií, medzi ktorými sa nachádza aj vložené prázdne DVD alebo pripojený disk. Pod týmito je miesto, do ktorého treba potiahnuť ikonu InstallESD.dmg skopírovanú na plochu v predošlom kroku. Podľa zvoleného inštalovacieho média sa vyznačí vložený obraz InstallESD.dmg a pokračuje nasledovne:
  • DVD – v hornom menu kliknúť na Burn a pokračovať podľa inštrukcií pre vypálenie obrazu na DVD
  • disk – prejsť do záložky Restore a pripojiť tam obraz InstallESD.dmg z plochy. Požadovanú partíciu disku (v prípade USB je to celý disk) pretiahnuť do menu Destination a vyznačiť Erase destination. Po kliknutí na Restore a potvrdení zmazania obsahu(!) disku/partície prebehne vypálenie obrazu na disk.
Disk Utility
  1. Pre inštaláciu na požadovaný počítač je potrebné do neho takto pripravené médium vložiť/pripojiť a pri štarte systému pridržať klávesu „C“. Druhou možnosťou je nastaviť v Snow Leopard požadovaný disk ako primárny a reštarovať počítač.

Hardvérové požiadavky pre Lion

  • Intel Core 2 Duo, Core i3, Core i5, Core i7, Xeon a novšie procesory. 32-bitové Intel Core Duo (bez „2“) a Core Solo nie sú oficiálne podporované, ale určite sa na internete objavia návody, ako toto obísť, čo sa stalo aj v prípade Snow Leopard. Podpora PowerPC odišla zo systémom 10.5.
  • 2 GB RAM a viac
  • minimálne 4 GB voľného miesta na disku – čím viac, tým lepšie
komentárov
  1. Nerozumiem celkom, preco ste sposob instalacie, ktory doteraz nikdy neexistoval, nazvali tradicnym. ;)

    Tusil som, ze to bude obycajne DMG, ktore pojde napalit.

    0
    0
  2. “32-bitové Intel Core Duo (bez „2“) a Core Solo nie sú oficiálne podporované, ale určite sa na internete objavia návody, ako toto obísť, …”

    Obsahuju aktualne buildy Liona 32-bitove jadro? 32-bitovy userland? Ak nie, asi to nepojde len tak obist.

    Pri odstraneni 32-bitovej casti tzv. “fat binaries” sa da usetrit vela miesta na disku. Tiez 64-bit only system je vyhodny pre programatorov, ktori sa budu moct spolahnut na 64-bitovy Objective-C runtime a ine velke vyhody (dnes to nie je az take rozumne, lebo nie kazdy system, na ktorom bezi Snow Leopard, je 64-bitovy). Preto by som predpokladal, ze okrem systemovych kniznic kvoli podpore existujucich 32-bitovych aplikacii sa v Lione zbavia vsetkeho ostatneho, co nie je treba. Ale mozno sa mylim.

    0
    0
  3. Ja by som len opravil vetu, kde pisete, ze podpora PowerPC odisla so systemom 10.5 – to je omyl. Vypustili ju z 10.6 :)

    0
    0
  4. Takze takto sa bude dat riesit instalacia na viac Macov z jednym downloadom? Myslim tym, ze ci sa cez Mac App Store stiahne univerzalna verzia systemu, alebo presne urcena pre jeden model. Lebo 3x4GB je uz ina kava …

    0
    0
  5. MT: akoze neexistoval. ja tymto sposobom instalujem uz dlllho. instaloval som tak 10.5,6,7 a aj na PPC ale tam to ide len cez FW a nei cez USB.Zato ze niekto nieco nepozna neznamena to ze to neexistuje.

    mylanko: Ide o to z ktorej strany sa na to pozeras:) Prosto pri 10.6 sa stalo ppc 1x nepodporovane.

    iMartin. Tak toto naozaj neviem ci si to budu chciet aj nejako ochranit alebo normalne tam daju len jeden universal. Ale aj keby nei tak 3x 4 giga nie je zase ziadne sialenstvo.

    Neviete niekto ci ak su poziadavky 2gb Ram tak je to len odporucanie alebo mi to nedovolí instalovat ak mam len 1gb?

    0
    0
  6. mylanko, zalezi ako si to vezmes, podpora PowerPC odisla so systemom 10.5, hm, podla mna je to napisane dobre, odisiel system 10.5 a s nim aj podpora, prisiel system 10.6 uz bez podpory.Podla mna je to okej :)

    0
    0
  7. Mal som OS X Lion DP3 na svojom iMAC-u oficialne stiahnuty z App Store.
    Ked som chcel updatovat na DP4, ktore som si stiahol tiez z App Store tak sa mi odmietal nainstalovat. Zopar raz som skusil znova a znova, ale vzdy po restarte vyhlasil ze zial doslo k chybe (neviem k akej, pretoze to uz nenapisal) a ze mam skusit opat restartovat. Potom som si napalil DVD podla vyssie uvedeneho navodu a skusil som (teda chcel som skusit) cistu instalaciu. Po restarte systemu so stlacenym C mi to nabootovalo z DVD a po chvilke Iba vypisal, ze “Instalujem” a skoncil som. Asi 2 hodiny sa nic nedialo a potom som zrusil instalaciu. Nainstaloval som OS X 10.6. z originalneho DVD co som dostal k iMAC-u, pochvilke sa mi updatoval na 10.6.7. Teraz som vlozil to napalene DVD s Lionom 10.7.1 a cuduj sa svete system sa v pohode nainstaloval cez tu 10.6.7. Tak, ze neviem ako to bude vyzerat s cistou instalaciou s tou ostrou verziou Liona.
    Dufam, ze to opravia tak, aby sa cista instalacia dala spravit bez problemov.

    0
    0
  8. Teda, este raz..
    mam leoparda a nemam mac app store. ako si mozem kupit (zohnat) liona ? a naistalovat…pohodlne
    dakujem

    0
    0
  9. @Lens: “Na podporovanom hardvéri a aktuálnej verzii Snow Leopard zo Software Update stačí spustiť aplikáciu App Store, zakúpiť Lion a stiahnuť ho.” – takto je v clanku opisany “tradicny sposob”. App Store existuje od 6. januara 2011. OS 10.5, .6 a .7 si takto instalovat nemohol.

    0
    0
  10. Ja mozem dlabat Liona, skusal som DP1 vcera DP3 na zvlast particii a nejako ma nenadchol.

    1.Mission cotrol – akosi tomu systemu neviam prist na chut, stare expose a spaces som vyuzival vzdy a uplne mu vyhovovali.

    2.Launchpad – tak isto, pre mna zbytocnost, aplikacnu zlozku mam vyvedenu v docku a pristup mam k nim takmer hned.

    3.Finder – Zvlastna zmena…tak isto sa mi stary “paci” viac, ale na serioznu pracu so subormi vyuzivam ForkLift.

    4.Rychlost – 10.6.7 mi pride rychlejsi…

    Iste, je to iba beta, ale aj tak budem uvazovat nad upgradom, obzvlast ked robia caviky este aj s instalaciou…

    0
    0
  11. Vy tu všetci nemudrujte, ,,tradične” autor myslí, že to BUDE tradičné, a to už čoskoro pri rýchlosti samotného rozvoja v oblasti IT. Chodíte na http://www.macblog.sk preto, lebo je to jeden z mála (alebo jedniný) kto píše pre Apple freakov, tak sa tešte z maličkostí a nespamujte hluposti, a ešte milujem, keď si takú vec ako to slovíčko “tradične” všimne, napíše o tom koment, možno, že to zle pochopil a zrazu šetci sú múdri a o tom istom. Kde sme. Nespamujte :D

    0
    0
  12. To pokrytectvo Apple je neskutocne. Takze ide to len na Inteloch, co je v poriadku, ale prvu generaciu Core Duo to nepodporuju. Taketo svinstvo si nedovoli ani Microsoft ktoremu sa cely svet musi prisposobovat..

    0
    0
  13. gabo, legalne tak, ze koupis instalacku 10.6 Snow Leopard, nainstalujes, stahnes pres App store Liona a pak pokracujes podle vyse uvedeneho navodu. Nelegalne tak, ze nekde ukradnes Liona a pokracujes podle navodu…

    0
    0
  14. Mna by zaujimalo, ako to mam kupit na firmu (kedze na firemny MacBook), ked nemam firemnu kreditku… To trosku nedomysleli s tou len AppStore distribuciou…

    0
    0
  15. Mylim si ze taketo problemy fakt nikoho v apple HQ nenapadli :D. Neviem preco sa rozculujete, ano je trochu blbe ze nejde spravit jednoducho “skok” z leoparda na liona. Ale je najmenej zohnat od niekoho DVD so snow leopardom a nachvilu to tam “prasknut”, S lionom potom bude nova a legalna licencia … apple to nejako neriesil, nejake serial nuber a tak …

    Co sa tyka instalacie z App Store je to podla mna uzastna vec. Na svete je kopa ludi ktora ovlada PC iba zakladne a aby si samy preinstalovali operacny system ich ani nenapadne .. lebo by to nezvladli .. Takto to zvladne par klikmi aj male dieta.

    Co sa tyka nepodporovania stareho HW je to podla mna tiez OK. Brania tym samotneho uzivatela pred tym ze to nemusi fungovat 100% …

    0
    0
  16. laco: Chapem asi tvoje roculenie ale uz sa to tu chvilocku riesilo. Mozno je fakt vo veci 32vs64 bit

    Tomas. No to je zaujimave :) Ale pokial viem tak applikacie sa daju aj posielat ak odarceky nie? (niesom isty) takze asi sef bude musiaet sa regnut na appstore so svojou firemnou kreditkou a  darovat ti aplikaciu :D

    0
    0
  17. ad Tomas: mozno by slo zakupit nejaky Apple Store gift card, ci voucher, alebo jak to volaju. To moze zakupit niekdo od vas, kdo tu kreditku ma. A potom ti uz len preda to cislo kuponu. Ale inak suhlasim ze to je cele pekne na h…..

    0
    0
  18. To Tomas: Ked to kupis cez appstore, tak ti rovnako ako pri kupe aplikacii na iphone alebo ipad pride mailom faktura. A tu si hodis do uctovnictva ako blok pri nakupe. Prezenies to cez pokladnu.

    0
    0
  19. Tomas: ked mas firmu tak ako to, ze nemas firemny ucet a k nemu obycajnu kartu? Netreba mat embossovanu.

    Laco: ake pokrytectvo? Pokrytectvo by bolo, keby vraveli: kupujte, kupujte, skvele pobezi aj na Intel Core a ono by to skvele nepobezalo…

    Jednoducho sa chcu zbavit starej 32 bit technologie a sustredit sa na 64 bit.

    Na Apple sa mi paci prave toto. Neostavaju s hlavou v minulosti ako vyrobcovia PC (a MS im v tom hra do karat) – 20-30 rokov stare porty, BIOS, zastarale technologie, API (Win32) atd. co brzdi cely rozvoj.

    0
    0
  20. @Brano: Zaujimave, kolko ludi na cloveka zautoci, ked povie jednu nevinnu vetu, ktora mala na konci este aj smajlika (to by malo dat nejaku predstavu o tom, aku dolezitost tomu asi prikladam – skoro ziadnu).

    Ale ked uz argumentujes tym, ako to autor myslel, to je mi uplne jasne. V tomto kontexte to slovo ale jednoducho nie je spravne – tradicne to bude vtedy, ked sa to bude opakovat (tzn. minimalne druhy krat) – ked to bude tradicia. V Lionovi to bude novinka. Ale uznavam, ze je to fakt jedno. Clanok je velmi uzitocny.

    0
    0
  21. Pomocnik: cize Lion nestoji 25eur ale 2x25eur ked si mam kupit este aj SnowLeo ? Somarina nie? A ked si kupim mac s predinstalovanym Lionom a budem chciet urobit cistu instalaciu tak si mam kupovat zase Snowleo? Takze s tymi tvojimi radami chod dakde. Urcite bude Apple dodavat aj jednoduchsie riesenie, napr USB kluc ako pri MacBook Air.

    0
    0
  22. Dúfam, že to admin nepochopí ako reklamu.
    Ani ja nechcem dávať hocikomu prístup k môjmu účtu, a preto využívam iTunes Gift Cards. Systém ako kredit na mobilné telefóny – môžeš nakupovať hudbu, filmy a programy do predplatenej sumy. Pretože mám americký účet iTunes, kupujem americké darčekové karty. Zo Slovenska, cez internet, prostredníctvom zasilkovasluzba.com. Platím bankovým prevodom. Funguje to, spravidla mám kód ku kúpenému kreditu do 2 dní od poukázania peňazí.

    0
    0
  23. este by ma zaujimalo, ked to uz zajtra ma vyjst, ci ked urobim takuto “cistu” instalaciu bez snow leoparda tak ci bude vsetko v poriadku … neviem aky je obsah instalacneho balika ktory to stiahne ale tie ostatne subory tan su na nieco nie? ci len na samotny proces instalacie?

    0
    0
  24. prave som zbehol instalaciu Lion-na, ale nikde neviem najst “Install Mac OSX”, aby som si mohol napalit image pre solo instalaciu… V Applications nie je, v Docku tiez nie, skusal som najst InstallESD.dmg aj find-om v shell-y…

    Viete niekto poradit, pls?

    0
    0
  25. tak som to cele absolvoval 2. krat a je to o tom, ze vsetky navody “hovoria” o stave PRED instalaciou Lion-a. Teda po downloade a PRED spustenim instalacie je v /Applications „Install Mac OSX“ aplikaci a da sa odlozit image niekam bokom – po instalacii to uz nie je pravda, preco asi?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.