Test rýchlosti prehliadačov – Chrome rýchlo obsadzuje trh, Safari stále najrýchlejší

Google sa hneď po vydaní beta verzie internetového prehliadača Chrome pre Mac chválil jeho rýchlosťou. Po prečítaní oficiálneho Google blogu dokonca zistíte, že za ten krátky čas procesu spustenia Google Chrome nestihne ani poskočiť (animácia „loadingu“) jeho ikonka v Docku. Moje skúsenosti sú trochu odlišné. Google Chrome je nepochybne rýchly, no ikonka niekoľkokrát poskočiť stihne. Musíme však pripomenúť, že ide o betaverziu, a tak finálna rýchlosť môže byť iná. Na dôležitejšiu stránku rýchlosti internetových prehliadačov sa však pozrel server Computer World, ktorý porovnal štyri najpoužívanejšie internetové prehliadače pre Mac – Safari (4.0.4), Chrome Beta, Firefox (3.6 Beta 4) a Opera (10.10) a ich výkon v SunSpider benchmarku.

Podľa ich testovania je Google Chrome síce až dvakrát rýchlejší ako Firefox, no stále je v tesnom závese Safari. Google Chrome beta je tak druhým najrýchlejším prehliadačom dostupným pre Mac. Len pre porovnanie, Google Chrome (logicky aj Safari) je v JavaScripte až 10-krát rýchlejší ako Opera. Napriek tomu ostáva Safari s približne 12 % náskokom najrýchlejším prehliadačom pre Mac.

Na Windows je situácia opačná. Najrýchlejším je Google Chrome, druhé miesto obsadzuje Safari. Google Chrome momentálne zaberá už 4 % podiel na trhu, väčšina z toho sú Windows verzie. Vďaka obrovskému zásahu rôznych stránok Google a hlavne YouTube, kde je Chrome propagovaný, sa tento nový prehliadač dostáva do povedomia širokej verejnosti veľmi rýchlo.

komentárov
  1. Trosku mi vadi, ze se priklada testu rychlosti JS takovou vahu, tady dokonce takovou, ze jste test rychlosti JS v nadpisu prezentovali jako “test rychlosti prohlizece”. Rychlost JS se na 90% webu, ktere uzivatele bezne navstevuji neprojevi vubec…

    0
    0
  2. Michal, to sa trochu mylis, skripty su:
    – reklama
    – generovanie dynamickeho obsahu, niekedy aj videa
    – jquery, mootools, frameworky pre rozne doplnky

    To posledne je uz skoro vsade. JS engine asi najviac ovplyvnuje rychlost, ostatne je skor len sposob vykreslovania (bud pockat na stiahnutie CSS, alebo sypat obsah hned aj bez kompletnych ako Gecko atd.)…

    0
    0
  3. Za poslednu dobu sa pre mna stalo SAFARI nepouzitelne, pada niekolko krat denne, neskutocne pomaly otvara taby a po prebudeni zo spanku este 2 minuty brzdi cely system, naproti tomu je CHROME svizny, nemrzne, nepada.

    0
    0
  4. robo: reklama, merici kody- to jsou naprosto trivialni skripty, ktere nema cenu resit, provedou se za nemeritelne kratkou dobu i v tom nejpomalejsim prohlizeci. Generovani dynamickeo obsahu pomoci JS? To se pouziva naprosto zridkakdy, potrebuje to data ze serveru a limitujicim faktorem je prave nacteni tech dat a ne JS. Generovani videa? V jakem scifi zijes? ;-) Ukaz jediny priklad, kde JS generuje video. Leda tak kod, ktery vlozi flash nebo neco podobneho do stranky a to spada do kategorie trivialit. jquery a podobne veci se pouziva tak na 20 % webu, spis ale jeste mene a na vetsine z nich jsou skripty zase jen a jen trivialni.

    Jak JS ovlivnuje zpusob vykreslovani? Renderovaci engne je jedna vec a JS druha. Prohlizec muze zacit renderovat hned i s vypnutym javascriptem, ty veci nemaji nic spolecneho.

    0
    0
  5. Nechcem tu zacinat ziadny flamewar. Ale Chrome je na mojom MacBook Pro viditelne rychlejsi ako Safari. Mozno (teda ja verim ze to tak naozaj je) testy JavaScriptu vychadzaju opacne, ale “pocitovo” pri pouzivani je u mna urcite rychlejsi Chrome.

    0
    0
  6. Pri štarte alebo otváraní viacerých stránok mi Safari vytuhne na desiatky sekúnd. To sa mi s Chrome ešte nestalo. Navyše mám dojem, že Chrome stabilnejšie pracuje s Flashom na stránkach.

    Jediná nevýhoda Chrome je v tom, že nepracuje s Javou.

    0
    0
  7. ja som (bol) velky fanusik firefoxu, ale musim uznat ze som sa do chromu zamiloval, hlavne odkedy je moznost addonsou a teraz uz ani nemam chut firefox zapnut. Je proste dobry, rychli. PS: som windowsak.

    0
    0
  8. Presiel som na Google Chrome vcera, predtym som roky pouzival Internet Explorer 8, musim povedat ze u mna je Chrome je niekolkonasobne rychlejsi ako IE8 /mam EDGE internet/, a aj ked na prvy pohlad – teda dizajnovo – ma trochu sklamal, vykonovo si ma absolutne ziskal, aspon teda na mojej Viste uz iny prehliadac nechcem ani vidiet.
    Google Chrome = rychly, stabilny, prijemne ovladatelny. Pokial ide o bezpecnost dufam ze Google vie co robi, v kazdom pripade som naveky skoncil s IE a pridavam sa k fanusikom Chrome.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.